fredag 21 februari 2014

Smak och Lukt

2014-02-21 Då tänkte jag gå in på ett ämne som jag har diskuterat om och med många. Det är hur luktsinnet är kopplat och påverkar smaksinnet. Det är helt klart så att maten smakar annorlunda om man inte har något luktsinne. Det känner många av er som har luktsinne till när ni har varit förkylda och upplever att maten är i stort sett smaklös. De fem grundsmakerna beskt, salt, surt, sött och umami uppfattas på tungan. Det man i övrigt upplever som smak uppfattas till största delen av luktsinnet. I mitt fall innebär detta att jag till exempel tycker att kaffe smakar beskt och måste ha mjölk och socker i detta för att kunna dricka det. Te brukar jag dricka med honung och mjölk till och öl tycker jag bara smakar beskt. När det gäller mat så kan det nog vara så att jag tycker om en hel del maträtter som ni kanske tycker luktar illa på grund av att jag tycker om konsistensen och kryddorna. Jag föredrar helt klart maträtter och drycker som smakar salt eller sött. Som ni förstår så går vi som saknar luktsinnet miste om många smakupplevelser som ni som har luktsinnet får uppleva. 
Det vore intressant om ni ville dela med er om era upplevelser kring detta.

/Niklas


4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Detta kommer så gott aom alltid upp på tapeten när någon får veta att jag saknar luktsinne. "Men gud! Då känner du ju inga smaker heller!!" Suck, jo det gör man. Jag har varit utan luktsinne hela mitt liv så jag har inget att jämföra med, men allt som har en smak har en unik kombination av grundsmakerna. Om man ser på hur man resonerar kring smaker utomlands så har svenskar ett förlegat sätt ett se på smaken, det finns många fler än de fem som vi går lära oss. Hur som helst så har som sagt alla saker sin egen unika kombination av grundsmaker, det betyder att man alltså kan skilja på hallon och jordgubbar eller äpple och päron. Det blir klart knepigare när det kommer till processad mat eller artificiellt smaksatta saker. Det som används för att ge godis och bubbelvatten m.m. sin "smak" är aromer, alltså dofter som tas upp genom svaljet när de förtärs, det gör att människor med luktsinne tror att citrusvattnet SMAKAR citrus när det egentligen bara LUKTAR citrus. Detta gör vissa saker helt pointless för anosmiker, "smaksatt" vatten till exempel, men även olika sorters godis. För mig smakar många sorters godis likadant, det är konsistensen som skiljer dem åt. För mig är konsistens extremt viktigt, det finns vissa saker jag helt enkelt inte får i mig, exempelvis kräm (hua, ryser över hela kroppen). Speciellt kräm man gör på pulver, där finns extremt lite av den verkliga varan i slutprodukten vilket gör att aprikoskräm, hallonkräm och jordgubbskräm smakar samma - hypersött slem. Alla ni där ute med luktsinne tycker annorlunda för ni tror att dofterna ni får i samband med måltiden är smaker. Sedan finns det naturligtvis färska matvaror som jag upplever annorlunda också, allt som utsöndrar en doft när man krossar det mellan tänderna känner jag ju fortfarande bara smaken på, färska örter, bär, frukt och en del grönsaker. Men som sagt, alla saker har sin egen unika kombination av smaker och konsistens, och anosmiker saknar luktinne, inte smaksinne, därför känner vi alltså vad saker vi stoppar i oss smakar!

    Personligen tycker jag inte om saker som är mer eller mindre enbart söta och absolut inte salta, salt är en smak som tar över och krossar allt, så jag använder extremt lite salt i maten och låter ingredienserna smaka på egen hand. Beska är jag förtjust i om det kommer i kombination, de där riktigt beska ölen, iporna och så de avstår jag i från, de får det att krulla sig i hela kroppen och de lämnar en fruktansvärd eftersmak som sitter i ruggigt länge. Men även vi med anosmi är ju som alla andra: vi gillar olika saker, så det är ju inte så underligt att vi tycker olika! =)

    //Tjalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt inlägg och jag håller med fullständigt i vad du skriver.

      Radera
  3. Ett litet tillägg är att när man är förkyld så förlorar smaklökarna en hel del av sin power och saker smakar alltså mindre för mig med när jag blir förkyld. En grej till som är värd att påpeka är att jag har väldigt välutvecklat smaksinne, bättre än många, men det gör inte att min smakupplevelse blir mer lik den hos en icke-anosmiker, den blir bara annorlunda.

    //Tjalle

    SvaraRadera